דיאטנית קלינית - תמר פור - סוכרת
דף הבית >> סוכרת
 

סוכרת, הנה מחלה מטבולית המתאפיינת בריכוז גבוהה של גלוקוז בדם. סוכרת נגרמת בשל בעיה בייצור הורמון האינסולין או בקליטתו.
במקרה הראשון הלבלב אינו מייצר כמות מספקת של אינסולין.

במקרה השני הלבלב מייצר אינסולין, אף ברמות גבוהות משנדרש, אבל הגוף מפתח תנגודת להשפעותיו.
בשני המקרים רמת הסוכר בדם גבוהה.
רמות תקינות של סוכר בדם: 60-110mg/dl גלוקוז, לאחר צום של 8 שעות.

גורמי סוכרת:
תורשה, השמנה, גיל, וירוסים, מערכת חיסונית לקויה,טראומה פיזית, תרופות לבעיה אחרת יכולות לחשוף סוכרת, מצוקה והריון.

תסמינים:
השתנה מרובה, צימאון מוגבר, עור יבש, עור מגורה, ריפוי איטי של חתכים, ראייה מטושטשת, רעב תמידי, הרגשת עייפות וחולשה, ירידה במשקל (בסוכרת נעורים), זיהומים בעור וחוסר תחושה או דקירות קלות בכפות ידיים.

למרות שבדרך כלל לא נרפאים מסוכרת ניתן לשלוט בה. שליטה בסוכרת מתבצעת ע"י איזון כמויות הגלוקוז והאינסולין בדם, וזאת ע"י שמירה על תזונה מתאימה, פעילות גופנית ותרופות פומיות/אינסולין.

בדיקת דם ל- HbA1C מלמדת על רמת איזון הסוכר בשלושת החודשים שקדמו לבדיקה.
ערכים תקינים: עד 6%
ערכים מומלצים לסוכרתיים: עד 7%

 סיבוכי סוכרת:
פגיעה בעיניים, פגיעה בכליות, פגיעה בכלי דם, מחלות לב ושבץ ופגיעה במערכת העצבים.

 היפוגליקמיה
מצב בו רמת הסוכר בדם נמוכה מהרצוי. מצב המתאפיין ב:
חולשה, הזעה קרה, תחושת רעב, רעד, דפיקות לב מהירות, הפרעות בראייה, כאבי ראש, סחרחורות ובלבול.
מצב זה עלול להיות מסוכן עד כדי אובדן הכרה.

מצב היפוגליקמיה עלול להופיע במקרים הבאים:

  1. הפחתת כמות המזון
  2. דילוג על ארוחה
  3. צום
  4. אין התאמה בין זמני נטילת התרופות/ הזרקת אינסולין לבין הארוחות.
  5. בשתיית אלכוהול.
  6. בצוע פעילות גופנית מאומצת ללא התאמת האוכל והטיפול התרופתי.

הטיפול בהיפוגליקמיה:

החזרת סוכר לגוף באופן מיידי, כגון:
3/4 כוס מיץ פרי טבעי או משקה קל (לא דיאט)
או
3 כפיות סוכר (או 2 קוביות סוכר) מומסות במים.

יש לזכור שתוך שעה מנטילת הסוכר מתחילה שוב ירידה ברמתו בדם, לכן לאחר לקיחת הסוכר באופן מיידי יש לאכול ארוחה הכוללת פחמימה מורכבת (כגון: לחם, קרקר).

 היפרגליקמיה
מצב בו רמות הסוכר בדם גבוהות מהרצוי.
מצב המתאפיין ב: תחושת צמא, השתנה מרובה, עייפות, טשטוש ראייה ותחושת נימול בגפיים.
מצב היפרגליקמיה עלול להופיע במקרים הבאים:

  1. דיאטה לא מאוזנת
  2. ארוחה גדולה מעבר לרצוי וריבוי פחמימות.
  3. מינון תרופתי לא מתאים
  4. בעליית חום הגוף ובלחץ, בהתרגשות, בחרדה, בעצבנות.

הטיפול בהיפרגליקמיה:

  1. פנייה לרופא מטפל
  2. התייעצות עם דיאטנית

 הנחיות תזונתיות לסוכרת
ההנחיות הנן כלליות וכמובן שיש צורך בהתאמת תפריט אישי ע"י דיאטנית.

  1. אכול פחמימות מורכבות, כגון: לחם, אורז, פסטה, בכל ארוחה. המנע מסוכרים פשוטים, כגון: דבש, ריבה, סוכר, ממתקים, שתייה ממותקת.
  2. פחמימות- יש להקפיד על כמות מתאימה של פחמימות בתפריט היומי ובכל ארוחה לפי הנחיית הדיאטנית. יש לזכור כי הפחמימות הן המרכיב העיקרי המשפיע על רמות הסוכר בדם לאחר האכילה. 1 מנה מקבוצת הפחמימות, כגון: פרוסת לחם= 15 גרם פחמימה. לקבוצה זו שייכים כל קבוצת הלחם ומוצרי המאפה, דגנים וירקות עמילניים (תירס, בטטה, תפו"א), עוגות, עוגיות ופירות. הקטניות ומוצרי החלב הנם שייכים לקבוצת החלבון, אך יש בהם גם כן סוכר, אכול במידה המתאימה.
  1. שומנים – אכול שומנים מהצומח, כגון: שמן זית/קנולה, אבוקדו, טחינה, אגוזים. המעט בשומנים מהחי ובשומן רווי, כגון: חמאה, מרגרינה, שוקולד, מוצרי חלב שמנים, נקניקים, בורקסים.
  2. אכול ארוחות מסודרות – ארוחות הפרוסות על משך כל היום. 3 ארוחות עיקריות ו- 2-3 ארוחות ביניים.
  3. הקפד על העשרת התפריט בסיבים תזונתיים- הסיבים מסייעים לשמירה על רמות סוכר מאוזנות בדם. המזונות המכילים סיבים: ירקות ופירות עם הקליפה, לחם מלא, דגנים מלאים (אורז מלא, קוסקוס מלא ועוד), קטניות, קוואקר, סובין וברנפלקס.
  4. ירקות ניתן לאכול באופן חופשי.
  5. פירות מוגבלים 2-3 ביום.
  6. ארוחת לילה – הקפד לאכול לפני השינה ארוחה המכילה פחמימות מורכבות, כגון: פרוסת לחם מלא עם ממרח גבינה 5% או חצי כוס קורנפלקס ללא סוכר עם חצי כוס חלב.
  7. שתייה- מומלץ לשתות משקאות ללא סוכר, כגון: מים, סודה ומשקאות הממותקים בממתיק מלאכותי.
  8. השתמש במזונות שאינם מכילים סוכר , מסומנים בסימן " אייל" (מגן דוד אדום)- כמובן שהשימוש במידה הרצויה, לא חופשי.
  9. החזק בתיק 2קוביות סוכר למקרה של היפוגליקמיה.
  10. התאמה בין הטיפול הרפואי וזמני האכילה.

 
שהסוכר בשליטה הרגשתך נפלאה וכמו כן בריאותך, שמור על עצמך!


+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...

Go Back  Print  Send Page
 
כל הזכויות שמורות © תמר פור - דיאטנית קלינית
תמר פור הינה דיאטנית מומחית בנושאים הבאים : דיאטנית ילדים | דיאטנית לנשים בהריון ובהנקה | דיאטנית לספורטאים | דיאטנית במחלות כרוניות
מפת האתר    |    יצירת קשר    |    שותפים עסקייםמתכונים לילדים


BreakFree.co.il - בניית אתרים



 

לייבסיטי - בניית אתרים